Summer school

Summer school

Summerschool is een zomerprogramma in de week van 22 tot en met 26 juli waarbij je op een speelse manier meegenomen wordt in de leer van de vijf elementen.

De dagen zijn gekoppeld aan een element en kunnen als één geheel maar ook afzonderlijk gevolgd worden. De summerschool is geschikt voor iedereen die interesse heeft in yoga en spiritualiteit.
De lesonderdelen zijn: integrale yoga, yogafilosofie, yinyoga, contemplative walking, pranayama, geleide meditatie en kriya yoga.
Ook worden er onderdelen uit de Himalaya yoga traditie aan toegevoegd zoals Yoga nidra en stiltemeditatie. 
Het programma is als volgt:

Maandag 22 juli, element AARDE
Het basischakra staat vandaag centraal, hoe maak jij verbinding met de aarde?
Kriya yoga houdingen om te aarden, voetmassage en drukpunten, contemplative walking.
Maar ook yinhoudingen, pranayama en meditatie gericht op stevigheid. 
In de yogafilosofie richten we ons op de basis van het achtvoudig pad, de yama's en de niyama's.
Is het aarde element in balans dan voelen we ons stabiel, vol zelfvertrouwen en verbonden met alles om ons heen.

Dinsdag 23 juli, element WATER
Deze dag richten we ons op het waterelement, verbonden met het tweede chakra, de onderbuik.
Water staat symbool voor emoties en gevoelens die vastgezet kunnen worden in het buikgebied onder de navel.
Het waterelement heeft verbinding met de onderste, sacrale wervels en het heiligbeen.
De houdingen van vandaag zijn daarom gericht op dit gebied: onderrug, heupen, buik en bekken.
We doen onder andere de groet van de maan, een lange yinyogales, watermeditatie en pranayama die werken op het 2e chakra.
Is het waterelement in balans dan gaan we vloeiend mee in de stroom van het leven en accepteren we situaties zoals ze zijn.

Woensdag 24 juli, element VUUR
Het element vuur is verbonden met het derde chakra, het zonnevlechtgebied bij de maag.
We gaan aan de slag met krachtige asana's zoals de zonnegroet en de krijgerhoudingen. Bij de pranayama reinigen we het lichaam door de Bhastrika en de Kaphala Bhati.
Het vuurelement heeft te maken met zelfvertrouwen en discipline, dit bestuderen we aan de hand van teksten uit de yogasutra's. 
Vuur staat voor transformatie, we laten het oude los om ruimte te maken voor nieuwe dingen. Dit kun je symbolisch zien in jezelf door de uitademing te verdiepen en te mediteren op de adem.
Torsiehoudingen zorgen voor activering van het derde chakra en bij de yinyoga blijven we lang in een houding om los te komen van de wil en het ego, in een houding van overgave. Is het vuurelement bij jou teveel aanwezig? Let dan ook eens op je voeding en maak die wat minder pittig! Is jouw vuurelement in balans dan voel je je krachtig en heb je voldoende energie.

Donderdag 25 juli, element LUCHT
Het element lucht hoort bij je hartchakra, dat is het gebied in het midden van de borst met je hart en je longen. De adem staat centraal. Lucht (Vayu) wordt in verband gebracht met de geest en het intellect en staat ook wel voor het mannelijke aspect. Lucht heeft te maken met Prana en is ook het element van de communicatie. Vandaag staat pranayama centraal en gaan we dit op verschillende manieren bestuderen en toepassen. In meditatie staan we stil bij de klanken en trillingen die overgebracht worden door dit element. Natuurlijk gaan we ook genieten van de frisse buitenlucht en doen we een zomerse yogales in de vrije natuur. Het hartchakra staat voor zelfacceptatie en liefde en dit thema speelt vandaag een rol. Is het luchtelement in balans? Dan voel jij je vrij en benut je volledig je ademcapaciteit, hierdoor heb je meer energie en voel je de verbondenheid met andere levende wezens.

Vrijdag 26 juli, element ETHER
Het element ether is het vijfde en meest ijle element dat in de yogaleer is toegevoegd om op een hogere trilling te komen. Het wordt ook wel het ruimte element of de Spirit genoemd.
Niet alle tradities werken met deze vijf elementen, in de chinese geneeskunde zijn de elementen anders en zijn het: hout, vuur, aarde, metaal en water. Je kunt het element ether zien als een oneindige ruimte gevuld met energie, dit element is vluchtig net als etherische olie. Als we werken met dit element zijn we aangekomen bij het vijfde chakra, de keel. We zingen vandaag een mantra en bestuderen teksten die te maken hebben met mantra, japa en een positieve intentie. In yoganidra gebruiken we deze intentie (sankalpa) om doelen te stellen en onszelf te richten. Ook vandaag is er weer aandacht voor pranayama en meditatie en yoga houdingen gericht op het openen van het keelgebied. In de yinyoga blijven we lang in een houding en laten overtollige balast los. De bovenste twee chakra's hebben ook te maken met het ether element, we mediteren op het voorhoofdschakra en de kruin. Is dit element in balans dan is er ruimte in ons leven en voelen we ons verbonden met het universum.

De Summerschool is van maandag 22 tot en met vrijdag 26 juli, dagelijks van 9.00 tot 16.00 uur. Het programma is inclusief vegetarische lunch, koffie en thee, er is geen lesmateriaal, sommige teksten worden op papier uitgereikt. Je kunt je als volgt aanmelden voor het programma: 1 dag €75, 2 dagen €145, 3 dagen €210, 4 dagen €270, 5 dagen €325. Geef duidelijk aan bij de toelichting op het inschrijfformulier welke dagen je mee wil doen. Na het inschrijven ontvang je een bevestiging en nota en ben je na betaling van de nota verzekerd van een plekje voor de Summerschool.