Cupping behandeling

Introductie Cupping

Cupping is een eeuwenoude geneeswijze die waarschijnlijk ontstaan is in China, maar al snel te vinden was binnen diverse culturen. Hippocrates, die leefde van 460-359 voor Christus, beschouwde het in zijn tijd al als een heel goede natuurgeneeswijze.

Bij een cuppingbehandeling worden er verschillende glazen koppen verwarmd en omgekeerd op de nek, schouder, rug of benen geplaatst. Door de warmte trekken de koppen vacuüm en blijven zo 10 tot 20 minuten zitten. Het koppenzetten heeft als doel om pijn te verminderen, doorbloeding en uitscheiding te bevorderen en het kan ook een indicatie geven over de werking van de organen en de huid.

Tijdens de cuppingbehandeling zie je vaak een verkleuring van de huid op de plaatsen waar de koppen worden geplaatst en ook een tijdelijke zwelling. Deze verschijnselen geven de therapeut inzicht in de probleemplekken van de cliënt en aan de hand daarvan kan gekozen worden voor een verdere behandelvorm zoals reiki of massage.

Na afloop van de cupping worden de behandelde zones verwarmd door middel van moxasticks, warme stenen of massage. Dit bevordert de doorbloeding en vult de cuppingbehandeling aan. Na de behandeling moet de cliënt voldoende water drinken om de afvalstoffen goed af te voeren. Voor een beter resultaat wordt er een serie gegeven van 3 cuppingbehandelingen met een tussenperiode van 3 à 4 weken.

Cupping

Een cuppingbehandeling kan ingezet worden bij de volgende situaties:

  • Slechte doorbloeding van de huid, koude handen en voeten
  • Na langdurig medicijngebruik of tijdens een dieet
  • Als voorbereiding op een reiki kuur
  • Na een langdurige verkoudheid of griep
  • Tijdens een periode van langdurige vermoeidheid en futloosheid
  • Bij spanningshoofdpijn en migraine

De cuppingbehandelingen vallen onder natuurgeneeskunde en worden geheel of gedeeltelijk vergoed door een aantal zorgverzekeraars.

Heb je belangstelling voor het ondergaan van een cuppingbehandeling of wil je er graag meer over weten?