Mindfulness

Mindfulness

Mindfulness betekent: ‘achtzaamheid’ of ‘bewuste aandacht’. Het is een effectieve gezondheidsmethode, waarvan de oorsprong ligt in het Boeddhisme. De oefeningen zijn gericht op volledige ontspanning van lichaam en geest, lichaamshouding, gezonde ademhaling en meditatie. De oefeningen bevorderen aantoonbaar lichamelijke en geestelijke welzijn. Mindfulness is vooral ook een effectieve remedie voor mensen die bijvoorbeeld last hebben van: overspannenheid, stress, slapeloosheid, bovenmatige vermoeidheid, burn-out en/of verwerkingsproblemen. Alle oefeningen worden op een zachte manier uitgevoerd en zijn dus makkelijk te volgen voor iedereen, ook voor ouderen of mensen met fysieke klachten.

De oorspronkelijke Mindfulness is een vorm van meditatie en eenvoudige technieken uit Boedhisme en klassieke Yoga, waarin men met leert bewuste aandacht te schenken aan fysieke en geestelijke sensaties en situaties van het moment (Nu). Het is een onderdeel van het zogenaamde achtvoudig pad van Boeddha en het Yogastelsel van Patanjali. Het wordt al duizenden jaren toegepast door aanhangers van allerlei vormen van Boeddhisme en klassieke Yoga. Het voert de beoefenaar tot de visie en kennis van het bestaan, zoals dit werkelijk is.

De oorspronkelijke vorm van Mindfulness verwijst naar:
  • Vormen van meditatie, eenvoudige lichamelijke oefeningen, ademhaling en ontspanning van lichaam en geest, waarbij men schouwer of getuige blijft van de fysieke, geestelijke sensaties en situaties van het moment: bewuste aandacht en alertheid.
  • Een levenshouding, die zich kenmerkt door acceptatie van onvermijdelijke negatieve en positieve ervaringen: herkennen, erkennen, accepteren en loslaten.
  • Juiste bewustzijn in de Boeddhistische en klassieke Yoga-leer: visie en kennis.In een les van 1 uur leert men vaardigheden aan om bewuster om te gaan met geestelijke en lichamelijke klachten, deze te aanvaarden, los te laten en in de toekomst te voorkomen.

Wil je meer informatie of aanmelden voor de mindfulness?